Dárek! Za nákup v hodnotě nad 1 000 Kč zápisník s vonným sáčkem Lavender v hodnotě 199 Kč zdarma.
Zákaznická podpora:+420 722 255 450info@shop-dekor.cz

Medovina

Nejprodávanější

Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - pro myslivce
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - pro myslivce
skladem - ihned k odeslání
Kód: BC850007
 
129 Kč
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - pro babičku
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - pro babičku
skladem - ihned k odeslání
Kód: BC850006
 
129 Kč
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - k svátku
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - k svátku
skladem - ihned k odeslání
Kód: BC850002
 
129 Kč
3 položek celkem

Cena

129130
1129130

Značky

Položek k zobrazení: 3
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - pro myslivce
Skladem
129 Kč
Kód: BC850007
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - pro babičku
Skladem
129 Kč
Kód: BC850006
Bohemia Gifts Zlatá medovina 100 ml - k svátku
Skladem
129 Kč
Kód: BC850002

Historie výroby medoviny

Výroba nápojů ze zkvašeného medu je doložena už v nejstarších kulturách – například ve starověkém Sumeru. Med byl prvním koncentrovaným sladidlem, které mohl člověk získat ještě před tím, než se začal věnovat zemědělství, a proto mohl vyrábět medovinu už od pradávna. Později, když se začalo vyrábět víno a pivo, se medovina stala spíše alternativou k těmto nápojům v oblastech, kde se vinné révě tolik nedařilo. Archeologické nálezy dokládají s vysokou pravděpodobností medovinu v Evropě (konkrétně na území Německa) v 5. století př. n. l.. V 11. - 12. století patřily české země k významným exportérům medoviny. V Čechách její výroba nikdy zcela nevymizela a dnes už lze opět na trhu sehnat poměrně širokou nabídku různých druhů medoviny.

Medovina připravovaná studenou cestou neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus. Medovina se vyrábí z vody, medu, bylin a koření.  

Technologie výroby

Celý proces výroby medoviny je velice podobný výrobě vína. Odborníci se dodnes přou o to, který nápoj byl vlastně připravován dříve. Suroviny smíchané v poměru, který je dán zkušeností a tradicí se zakvasí ušlechtilou kulturou kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Medový mošt kvasí několik týdnů pod dohledem odborníků a akreditované laboratoře. Po bouřlivém kvašení, které trvá 5 až 7 dní, dochází ke zmírnění kvasného procesu a po jeho ukončení přibližně po 4 až 7 týdnech je základ medoviny stočen do ležáckých tanků. V ležáckých tancích, které jsou neprodyšně uzavřeny, medovina prochází samočisticím procesem a pomalu dozrává při nízkých teplotách, její chuť se zjemňuje a uhlazuje. Tato fáze výroby trvá někdy až půl roku. Určující pro ukončení celého procesu výroby není sama délka procesu, ale vyrovnanost chuti medoviny. Správné načasování konce školení medoviny rozhoduje o její kvalitě. Vyváženosti chuti a vůně medoviny se dosahuje přidáním několika druhů bylin a koření, podle originálních receptů. 

Zlatá medovina

Zlatá medovina je jemný lahodný nápoj zlatavé barvy, čisté medové chuti s příchutí vanilky.